Picasso bron: Onbekend

Pablo Picasso

Spanjaard; Schilder en decorontwerper

(1881 - 1973; Een Russische dansrevolutie
in Europa!
)

De Spaanse kunstschilder en beeldhouwer Pablo Ruiz y Picasso (1881-1973) werd geboren in Málaga.
In 1895 ging hij naar Barcelona en begon een jaar later aan een studie aan de kunstacademie in die plaats. In 1897 legde hij met goed gevolg zijn toelatingsexamen aan de Koninklijke Academie in Madrid af.
Kort na het begin van de nieuwe eeuw verhuisde Picasso naar Parijs. Met zijn schilderijen met voorstelling van het alledaagse leven van arme mensen werd hij al snel bekend. Deze schilderijen worden tegenwoordig aangeduid als de werken uit de “blauwe periode” (1901-1904). In 1902 exposeerde hij bij Galerie Berthe Weill.
De blauwe periode werd gevolgd door de “roze periode” (1905-1908), die voornamelijk bestaat uit afbeeldingen uit het circusleven.
In 1906 ontmoette hij Henri Matisse tijdens een zomervacantie in Spanje. Picasso kende ook André Derain en Georges Braque.
In 1907 tekende hij een contract met galerie Kahnweiler. Hij bestudeerde het werk van Cézanne en maakte zijn Afrikaanse sculpturen. Vanaf 1909 ontwikkelde Picasso samen met Braque het kubisme.
Samen met Jean Cocteau , Serge Diaghilev en Erik Satie werkte Pablo Picasso in 1917 aan het ballet “ Parade ”.
Omstreeks 1920 schilderde Picasso zijn eerste neo-classistische schilderijen. Drie jaar later ontmoette hij de schrijver André Breton en in 1925 deed Picasso mee aan de eerste surrealistische tentoonstelling in Parijs.
Pablo Picasso schilderde zijn beroemde schilderij “Guernica” voor het Spaanse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1937. Zijn eerste overzichtstentoonstelling vond plaats in het Museum voor Moderne Kunst in New York in 1939.
Aan het einde van de veertiger jaren werd Picasso communist en verhuisde hij naar Vallaurus en later naar Cannes aan de Franse zuidkust.
Veel van Picasso’s latere werken zijn gebaseerd op schilderijen van oude meesters. Hij bleef doorschilderen, maar ging zich daarnaast ook bezig houden met keramiek, beeldhouwwerken en collages.
In 1963 werd Picasso geëerd met een eigen museum in Barcelona.
Pablo Picasso overleed in 1973 in Mougins.

Meer over Picasso vind je hier .