We hebben bij het samenstellen van 'Dans maar' veel plezier gehad van datgene wat in onderstaande boeken beschreven en behandeld wordt. We bevelen deze boeken dan ook van harte aan, al zijn ze vanwege de moeilijkheidsgraad niet allemaal even geschikt voor scholieren. Is dat echter wčl het geval, dan vermelden we dat er duidelijk bij.
Misschien mis je in dit overzicht een boek waarvan je vindt dat het hier zeker bij hoort. Mail ons de titel en we voegen het graag toe aan de lijst!
Dansfotografie in Nederland
Onder redactie van G. van Leeuwen en M. Wildeman. Amsterdam International Theatre & Film Books (1998).
Bundel met essays over dansfotografie in Nederland, onder meer geschreven door dansfotograaf Ger van Leeuwen. Ruim geďllustreerd met uniek historisch en modern fotomateriaal. Als prentenboek geschikt voor jong en oud!
Een tuin met duizend bloemen
Jirí Kylián, 20 jaar Nederlands Dans Theater. Door I. Lanz. Nederlands Theater Instituut/NDT Amsterdam/Den Haag (1995).
Beschrijft levendig de wederwaardigheden van Kylián die vanaf 1975 gezichtsbepalend choreograaf was en sinds 1978 directeur. Bevat een analyse van de Kylián-stijl via vijftien werken uit diens uitgebreide oeuvre.
Hans van Manen, Leven & Werk
Door E. van Schaik. Arena Amsterdam (1997). De "Van Manen-bijbel'' biedt een uitvoerige, niet geautoriseerde biografie over Hans Van Manen, gekoppeld aan een beschouwing van diens oeuvre dat de auteur sterk relateert aan de tijdgeest.
Hans van Manen, foto's - feiten - meningen
Meer over Van Manen! Mooi overzicht in het Nederlands en Engels over Van Manen en zijn werk als choreograaf en fotograaf. Met meningen van diverse columnisten, journalisten en balletfotografen. Rijk geďllustreerd met sfeervolle foto's van zijn voorstellingen. Prima voor leerlingen van de bovenbouw.
Uitgave: Nederlands Instituut voor de Dans en Meulenhoff Nederland bv, Amsterdam (1992).
Toer van Schayk, Drie Dimensies in Dans
Onder redactie van I. Lanz, M.A. Van Nieuwpoort. Walburg Pers Zutphen (1999).
Bundel waarin Van Schayks veelzijdigheid, zijn loopbaan als danser, choreograaf, beeldhouwer, schilder en balletvormgever is belicht, verrijkt met een portret door Rudi van Dantzig.
Rudi van Dantzig, een omstreden idealist in het ballet
Dit lid van de grote drie mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Leven en werk van een groot choreograaf en innemend mens, die twintig jaar lang artistiek leider geweest is van Het Nationale Ballet.
Toegankelijk boek met veel informatie en foto's. Geschikt voor de bovenbouw.
Walburg Pers, Zutphen, (1991).
ABC van het ballet
Door Rina Barbier, Standaard Uitgeverij, Antwerpen (1978).
Hier vind je de belangrijkste termen en begrippen uit het ballet uitgelegd. Verder veel informatie over balletgezelschappen in Nederland en Vlaanderen.Tevens beschrijvingen van de beroemdste balletten en biografieën van de grote namen uit de geschiedenis van dans en ballet. Goed naslagwerk voor je studie!
Alles over ballet
Door Judy Tatchell, Usborne Publishing Ltd (1995).
Uitgebreide info over alle facetten van ballet met mooie foto's en prima illustraties. Geschikt voor jongeren vanaf de brugklas.
Het beste boek over ballet
Geschreven door Care Castle, Uitgeverij Gottmer, Haarlem (1997).
Ben je 10 jaar of ouder en wil je alles weten over ballet dan is dit prachtig geďllustreerde boek nčt iets voor jou!
Kijk, een ballerina
Oud-danser en choreograaf Conrad van de Weetering gunt je een kijkje in de wereld van de dans.
Hij vertelt over zijn eigen ervaring als danser en leermeester, behandelt de hoogtepunten uit de balletgeschiedenis en bespreekt zijn favoriete balletvoorstellingen.
Uitgeverij Het Spectrum, Utrecht (1991). Geschikt voor jongeren.
Van hofballet tot postmoderne dans
Luuk Utrecht is de schrijver van dit zeer uitgebreide en veelvuldig geciteerde standaardwerk over de geschiedenis van dans en ballet. Voor het Nederlands taalgebied is dit de balletbijbel!
Veel illustratieve foto's.
De Walburgpers, Zutphen (1988).
Het Nationale Ballet 25 jaar
In dit boek beschrijft Luuk Utrecht de roemruchte geschiedenis van Het Nationale Ballet gedurende de eerste 25 jaar van haar bestaan (1961 tot 1986). Zeer uitgebreide informatie en veel prachtige foto's!
Uitgave: Allert de Lange bv & Het Nationale Ballet, Amsterdam, (1987).
De bovenbenen van Olga de Haas
In dit boek beschrijft antropoloog Anna Aalten wat het betekent om balletdanseres te zijn. Zij praatte daarvoor met tientallen danseressen. Over wat dansen voor hen betekent, over het verleggen van grenzen en over de (on)mogelijkheid het ballet te combineren met 'het leven'.
Uitgeverij Van Gennep, Amsterdam (2002)