Assepoester (Cinderella)

Première: 1948, Londen

Periode: Moderne dans in ontwikkeling

Door: Sergei Sergeyevich Prokofiev (muziek), Toer van Schayk (toneelbeeld)

In dit ballet op muziek van Prokofiev maken we kennis met het dromerige meisje Assepoester, de onstuimige prins, de zachtaardige vader, de boze stiefmoeder en de twee ruziënde zusters. Assepoester of Cinderella is een rijk ballet met prachtige ensemble dansen en solo ’s, pas de deux en zwierige walsen. De voorstelling met rijke decor s en aankleding is voor veel ouders dé gelegenheid om hun kroost op aangename wijze kennis te laten maken met de wereld van het klassieke ballet.

Romantiek en humor in één ballet.
Niemand die deze combinatie beter gestalte heeft weten te geven dan Sir Frederick Ashton . Als belangrijkste vertegenwoordiger van de Engelse balletstijl – met zijn nadruk op precisie en zuiverheid, eigenzinnige humor en voorkeur voor verhalende balletten – was Ashton de aangewezen persoon om beide aspecten van het Assepoester-verhaal in dans tot uitdrukking te brengen.
Hij was niet de eerste die dat deed – al in 1822 werd er een Assepoester-ballet uitgebracht – en niet de laatste, maar wel de meest succesvolle: sinds de wereldpremière in 1948 is zijn Assepoester onveranderlijk geliefd bij het Engelse balletpubliek. Zelf twijfelde Ashton lange tijd of zijn productie ook de Nederlandse harten zou kunnen winnen, bang als hij was dat zíjn gevoel voor humor niet dat van ‘de Nederlander’ was.
Ten onrechte, want nadat hij Het Nationale Ballet in 1987 eindelijk toestemming had gegeven het ballet uit te voeren, is het een, op veler verzoek, regelmatig terugkerend hoogtepunt van hun repertoire.
Toer van Schayk nam de verantwoording voor het decorontwerp.