Prokofiev bron: digilander.libero.it/

Sergei Sergeyevich Prokofiev

Rus; Componist

(1891 - 1953; Een Russische dansrevolutie
in Europa!
)

Deze componist wordt gezien als één van de belangrijkste componisten van de twintigste eeuw. Ook was hij een begaafd pianist en dirigent.
Op 11 april 1891 werd hij geboren in Sontsovka in de Oekraïne. Zijn muzikale talent bleek al snel; vanaf zijn vierde speelde hij piano, op zijn vijfde schreef hij zijn eerste melodie en op zijn negende zijn eerste opera.
Van zijn dertiende tot zijn drieëntwintigste studeerde hij aan het conservatorium in St.Petersburg. Daarna reisde hij met zijn moeder door Europa. Voor politiek had Prokofiev nooit veel interesse getoond en de gebeurtenissen van 1917 (de Russische revolutie) probeerde hij dan ook zoveel mogelijk te negeren.
In 1918 vertrok hij naar Amerika, waar hij zijn eerste vrouw ontmoette en enkele jaren woonde. Vervolgens woonde hij nog enige jaren in Parijs.
In 1936, op het hoogtepunt van de Stalinistische Terreur, keerde Prokofiev terug naar Rusland. In Parijs was hij slechts één van de vele bekende componisten geweest, die moesten vechten om de aandacht van een verwend publiek, in Rusland kreeg hij weer een bevoorrechte positie.
Toch kwam er ook kritiek: de Sovjetcritici bestempelden zijn muziek als moeilijk en elitair. Door Stalin werd Prokofiev ‘aangemoedigd’ populaire volksliedjes te componeren. De teksten waren simpel en saai en behandelden thema’s als helden uit de burgeroorlog en collectivisatie van de landbouw. Toch waren deze liedjes voor Prokofiev een belangrijk middel om zijn plaats binnen de Sovjetcultuur veilig te stellen.
In 1939 werd het Prokofiev en zijn (buitenlandse) vrouw onmogelijk gemaakt om nog langer naar het buitenland te reizen.
Begin jaren ’40 verbeterde de houding van de Sovjetregering ten opzichte van Prokofiev. Zijn voortdurende aanwezigheid en zijn bereidheid elke soort muziek te componeren die hem gevraagd werd, overtuigden het regime er uiteindelijk van dat zijn toewijding oprecht was.
Op 5 maart 1953 stierf Prokofiev, ironisch genoeg 55 minuten voor Stalin.