Lara

Première: 1998, Stadsschouwburg Amsterdam

Periode: Laatste ontwikkelingen

Het virtuele middelpunt in het computerspel Thombraider II is Lara Croft.
Beelden uit het spel worden door een whizzkid die het spel tijdens de voorstelling speelt, op een achterdoek geprojecteerd met een beamer. Maar behalve met haar virtuele aanwezigheid op dat doek is ze tegelijk ook lichamelijk op het toneel aanwezig, in veelvoud, want ze wordt door vijf dansers in dit ballet uitgebeeld.
In al haar zo ontelbaar vele gedaanten is ze zo tegelijk zichzelf en de Ander. En ook nog eens in veelvoud, omdat de achtergrondprojectie de beelden van de echte dansers eveneens op het achterdoek projecteert en invoert in het lichamelijk bewegen van het computerfiguurtje, terwijl de echte dansers Lara een spoedcursus klassiek ballet geven.
Het is een compacte training van iets meer dan een half uur, maar het maakt allerhande situaties mogelijk. De dansers leren snel het kleine repertoire aan bewegingen van Lara, en met handstanden, schietbewegingen en ingenieuze koprollen zijn ze gauw haars gelijke.
Op eenzelfde manier bekwaamt Lara zich in enkele basisbewegingen van het klassiek dansrepertoire, en blijkt al snel erg bedreven in vooral materiaal uit de romantisch- barokke sfeer.
De licht hallucinerende en metamorfoserende werking die van deze dansdialoog uitgaat zet onze normale waarneming even op losse schroeven. De levende lichamen en de virtuele objecten zijn hier niet altijd van elkaar te onderscheiden.

'Lara and Friends' (1999) gaat verder waar de succesvolle voorstelling Lara stopte.
Het avondvullende programma Lara and Friends bestaat uit twee choreografie ën: een nieuwe choreografie (een vervolg op het succesvolle Lara) en een reprise van Lara. Tezamen met Raymond le Gué, initiator van vele computergames, bouwt de dansgroep een eigen virtuele omgeving. De dansers sturen met hun bewegingen op het toneel de objecten, dieren en demonen uit deze wereld aan. De dansers kunnen de virtuele ruimte echter ook betreden en een gevecht of liefdesduet aangaan met hun denkbeeldige tegenspelers. Beide voorstellingen staan op het repertoire van de Dansgroep Krisztina de Châtel .