Krisztina de Châtel

Hongaarse; Choreograaf

(1945 - ; Laatste ontwikkelingen)

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel richtte in 1976 haar eigen gezelschap op.
Onder haar leiding is Dansgroep Krisztina de Châtel uitgegroeid tot een modern, internationaal opererend gezelschap met een volstrekt uniek oeuvre. Haar werk is nauw verbonden met beeldende kunst en wordt gekenmerkt door een voortdurende zoektocht naar een nieuwe constellatie tussen dans, muziek en beeldende kunst.
In de afgelopen jaren heeft Krisztina de Châtel meer dan vijfenveertig choreografieën en twee dansfilms gemaakt. Ook werkt ze regelmatig op bijzondere (buiten)locaties.
Zij studeerde bij Kurt Jooss en Koert Stuyf. De meeste van De Châtels choreografieën zijn avondvullende producties waarin dans, muziek en beeldende kunst een samenspel aangaan. Het oeuvre van Krisztina de Châtel vormt in feite één groot statement over hoe ze het leven ervaart: in haar werk zijn thema's als strijd, isolement, drift en sekse-verhoudingen te herkennen, al giet ze die in een abstracte vorm.
Een van haar meest opvallende producties van de laatste jaren was Lara , gebaseerd op het succesvolle computerspel 'Thombraider'.

Hier de website van haar dansgroep.