Bakst bron: www.artdreamguide.com

Leon Bakst

Rus; Decor- en kostuumontwerper

(1866 - 1924; Een Russische dansrevolutie
in Europa!
)

Leon Bakst (zijn echte naam was Lev Samoilovich Rosenberg) begon zijn loopbaan als tijdschriftillustrator.
Tijdens reizen door Europa kwam hij in contact met dekunstenaars daar. Terug in St.Petersburg steeg zijn roem en werd hij tekendocent aan een academie waar hij o.a. les gaf aan Marc Chagall, een kunstschilder die later wereldberoemd zou worden.
Bakst zou de meeste bekendheid krijgen door zijn ontwerpen voor decors en kostuums. Eerst in Rusland, waar hij werkte voor het Hermitage en Aleksandrinskii theater in St. Petersburg in 1902-3 en voor het Marinskii theatre (1903-4).
In 1909 begon zijn samenwerking met Diaghilev , met wie hij de Ballets Russes oprichtte en waarvan hij artistiek directeur werd.
Dankzij de ontwerpen voor het toneelbeeld voor producties van dit gezelschap werd hij wereldberoemd. Het meest bekend zijn de kostuum- decorontwerpen voor Scheherazade (1910) en L’Apres-midi d’un Faune. In 1912 vestigt Bakst zich definitief in Parijs.

De vrouw van de danser Nijinsky geeft een verslag van Bakst's bemoeienissen met het ballet L’Apres-midi d’un Faune, waarvoor hij gedurfde, geometrische kostuums ontwierp,waarbij ook zijn karakteristieke, nauwgezette aandacht voor details tot uiting komt.

'De dansers kregen van Bakst instructie hoe ze zichzelf op moesten maken. Zij hadden witachtig-roze ogen als die van een duif. Hij bracht de make-up de eerste keer zelf aan. Zij droegen geen tricots en hadden niets aan onder hun geplisseerde gazen tunieken, die crème-kleurig waren en door hem waren beschilderd met een Grieks sleutelmotief, sommige in lichtblauw, andere in appelgroen. Ze hadden allemaal nauwsluitende pruiken op die uit goudkleurige koorden bestonden met stijve pijpekrullen tot op hun borst. De meisjes leken werkelijk op een fries van Griekse beelden. Bakst deed oneindig veel moeite om ze er zo uit te laten zien en het resultaat was bijzonder verfijnd. (...) De faun ( Nijinsky 's rol) droeg een bont kostuum, koffiekleurig met grote bruine vlekken, die doorliepen op zijn blote armen en handen als om de indruk te geven dat het alleen maar de huid van de faun was.'

Om wat van de kostuumontwerpen van Bakst te zien ga je naar deze site.
In het Nederlands!