Rauschenberg bron: www.gregkucera.com/images

Robert Rauschenberg

Amerikaan; Beeldend kunstenaar en decorontwerper

(1925 - ; Moderne dans in ontwikkeling)

Robert Rauschenberg,geboren 22 okt. 1925 te Port Arthur, Texas, Amerikaans beeldend kunstenaar, studeerde aan o.a. de Académie Julian te Parijs (1947–1948) en aan Black Mountain College te New York bij Josef Albers.
Zijn contacten met de musicus John Cage , de danser Merce Cunningham en de schilder Jasper Johns hadden een stimulerende invloed op zijn ontwikkeling. Met hen geldt hij als een belangrijk inspirator van stromingen als pop art en fluxus en zelfs conceptual art.
In de jaren vijftig maakte Rauschenberg monochrome witte en zwarte schilderijen en dirt paintings (in kippengaas verpakte aarde, versterkt met waterglas, waarop onkruid en mossen groeiden).
In de assemblages die hij vanaf 1954 maakte en die hij zelf combine paintings noemde, koos hij zijn materialen zo, dat zijn persoonlijke betrokkenheid daarbij zoveel mogelijk werd gereduceerd. De combine paintings bestaan uit doeken of panelen die met fel gekleurde, afdruipende verven zijn beschilderd en waarop kranten, foto's uit tijdschriften, stukken kleding, hout en meestal ook een of meer driedimensionale voorwerpen zijn aangebracht.
Aan het eind van de jaren vijftig ontstonden de object sculptures, vrijstaande driedimensionale constructies. Een uitbreiding hiervan vormden zijn environments.
Begin jaren zestig begon Rauschenberg te experimenteren met zeefdrukken van illustraties uit kranten, magazines en kunstboeken. Het vlak waarop de soms fel gekleurde afbeeldingen naast en over elkaar gedrukt zijn, beschilderde hij vervolgens. In de loop der jaren heeft hij de zeefdrukken op zeer verschillende materialen gedrukt, zoals doek, papier, hout, glas, spiegels, zelfs op draaiende schijven en schuivende panelen.
Vaak ook zijn er gevonden voorwerpen, knipperende lampen en spelende radio's in verwerkt.
Naast dit ongebonden werk heeft Rauschenberg veel decorontwerpen, o.a. voor Merce Cunningham , gemaakt.

Meer weten over pop art en al die andere stromingen en kunstenaars met wie Rauschenberg te maken had? Moet je hier zijn!