Cage bron: http://wings.buffalo.edu/epc/authors/cage/

John Cage

Amerikaan; Componist

(1912 - 1992; Moderne dans, het begin)

John Cage werd geboren in Los Angeles op 5 september 1912.
Hij studeerde bij Cowell in New York en daarna bij Arnold SchŲnberg in Los Angeles. Zijn eerste composities dateren van 1934 en zijn geschreven in een atonaal stelsel dat hij zelf had bedacht.
In 1937 verhuisde hij naar Seattle waar hij dansbegeleider werd. Later stichtte hij er een percussieorkest. Hij begon ook te experimenteren met elektronische klanken en zelf uitgevonden 'instrumenten', zoals bijvoorbeeld de 'prepared piano', een gewone piano waarbij hij allerhande objecten tussen de snaren plaatste om zo een enorm percussie-instrument te krijgen. Hij componeerde verschillende werken voor ťťn of twee prepared piano's.
In 1939 vestigde Cage zich in San Fransico, twee jaar later ging hij naar Chicago, om in 1942 terug te keren naar New York.
Ondertussen componeerde hij muziek voor danscompagnieŽn, onder meer voor Cunningham , die ook zijn levenspartner zou worden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon Cage zich voor de oosterse filosofieŽn te interesseren. Om alle creativiteit uit zijn muziek te halen, gebruikte hij muntstukken, dobbelstenen enz. om zo het componeren van een melodie volledig aan het toeval over te laten, een werkwijze die later Cunningham ook bij het maken van zijn choreografieŽn zou toepassen.
Een van John Cage's merkwaardige werken is '4 minuten en 33 seconden'. Het werk werd in 1952 gecomponeerd en bestaat louter uit 4'33" stilte.
Voor zijn pianowerken gebruikte hij steeds vreemdere voorwerpen zoals planten en schelpen. Hij had een niet te onderschatten invloed op de jongere musici en artiesten uit Amerika en Europa. Hij schreef verscheidene boeken.
John Cage stierf in New York op 12 augustus 1992.

Op deze site vind je meer over hem en zijn werk. (in het Engels)