Over inhoud

Welkom in Het Muziektheater!

Het Muziektheater is een zogenaamd bewonerstheater voor Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera. Dit betekent dat deze twee gezelschappen niet alleen hier hun producties voorbereiden, maar ook het leeuwendeel van hun voorstellingen in Het Muziektheater spelen. Daarnaast presenteert 'Gastprogrammering' gezelschappen en producties uit binnen- en buitenland.Ten slotte is Het Muziektheater de thuisbasis van Holland Symfonia dat voorstellingen begeleidt van Het Het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater.
Jij gaat naar een ballet-of dansvoorstelling kijken.
Als je van tevoren of achteraf vragen hebt, kun je hier terecht. Hieronder vind je de meeste gestelde vragen over ballet en dans:

Wat voor verschillende balletten zijn er eigenlijk?

Een balletvoorstelling is een complete productie , waarin de ideeën van de makers (dat kunnen de choreograaf en/of de dansers zijn) een plaats hebben gekregen op het gebied van de dans zélf, de betekenis ervan, het geluid en /of de muziek erbij, de ruimte waarin de dans zich afspeelt, het decor, de kostuums en de belichting.
Bij het ene ballet is het heel duidelijk waar het over gaat, bijvoorbeeld bij een romantisch ballet waarin een duidelijke verhaallijn te herkennen is, zoals bij Assepoester of Romeo en Julia . In thematische balletten wordt geen verhaal verteld, maar uitdrukking gegeven aan een gevoel, een stemming of een gedachte. Het gaat bijvoorbeeld over de strijd tussen goed en kwaad of tussen de tegenstrijdige emoties die een persoon ervaart.
Er zijn ook choreografieën die over niets anders dan de dans zelf gaan. Hierin vertelt de choreograaf geen verhaal, hij legt er geen betekenis in; het gaat puur om de bewegingsconstructie. Zowel bij een dans mét als een zónder een door de choreograaf bedoelde betekenis kan een achterliggende visie van de maker te vinden zijn.
Wat de toeschouwer in het dansstuk ziet kan per persoon verschillen omdat de dans een abstrahering is van de dagelijkse, concrete bewegingen. Iedereen heeft daar zijn eigen associaties bij die afhankelijk zijn van de eigen ervaringen. De interpretatie van de toeschouwer kan dus ook anders zijn dan de bedoelde betekenis van de choreograaf .