Onegin

Première: 1965, Stuttgart

Periode: Moderne dans in ontwikkeling

Door: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (muziek)

Het werk Onegin, gebaseerd op de gelijknamige roman van Alexander Poesjkin, maakte choreograaf John Cranko in 1965 voor het Stuttgarter Ballett, waar hij in 1961 tot artistiek leider benoemd was.
Hij koos daarvoor niet de muziek van Tsjaikovski's opera Eugene Onegin, maar een collage van andere werken van de componist.
Het zijn vooral de gepassioneerde wetten van de twee koppels die Cranko's Onegin overeind houden. Vloeiend, langlijning, speels, pittig, dramatisch en met een enorme hoeveelheid spectaculair tilwerk, karakteriseren die duetten het best de gemoedstoestanden van de vier ongelukkigen. Daarbij worden voor de hand liggende clichés niet gespaard en is het grote hartstochtelijke gebaar een essentieel onderdeel.
Onegin biedt heel veel dat het oog streelt en het romantische hart beroert: in hun schitterende duet straalt het geluk van Olga en Lenski af en met name in de pas de deux waarin Tatjana over een gepassioneerde ontmoeting met Onegin fantaseert, is Cranko's vindingrijkheid te zien in de plotse versnellingen en origineel partnerwerk vol virtuoos sleepwerk en hoge lifts .

Onegin bleek een enorm succes en staat en stond op het repertoire van veel internationaal befaamde gezelschappen waaronder Het Nationale Ballet .