Le bourgois gentilhomme

Première: 10-1670, Chambord

Periode: Barok

Muziek en dans vormden meestal een vanzelfsprekend onderdeel van Molière s stukken en dat geldt misschien nog wel het meest voor dit stuk, dat staat omschreven als een 'comedie-ballet'. De muziek bestaat uit klavecimbel-muziek.
Aan het hof omringde Lodewijk XIV zich voor de samenstelling van z'n hoffeesten met grote artiesten, onder wie Molière en Corneille die blij- en treurspelen schreven, waarin koren en dansen een grote plaats innamen. Het blijspel Le Bourgois Gentilhomme van Molière past perfect in dit rijtje. Veel van de balletten in deze periode kwamen aanvankelijk tot stand door een samenwerking tussen Molière , Lully en de dansmeester Pierre Beauchamps.
De drie kunstenaars dansten soms zelf, met de koning, in deze balletten mee. De uitvoeringen werden zowel in de tuin van het paleis te Versailles gegeven als in het door Lodewijk XIV gebouwde hoftheater. In deze tijd vindt de dans ook voorgoed z'n plaats in het theater.
Voor de eerste keer werd dit stuk getoond aan het publiek op 23 november 1670 te Parijs in het theater van het Palais Royal. Uiteraard was het toen al gespeeld voor de koning in het theater van een van zijn vele kastelen te Chambord.

Het stuk wordt tot op de dag van vandaag in talloze bewerkingen en aanpassingen door gezelschappen van over de gehele wereld op de planken gebracht.
Op 8 april 1979, brengt de New York City Opera in het New York State Theater dit werk in een choreografie van George Balanchine .