Brandsen bron: www.het-muziektheater.com/educatie

Ted Brandsen

Nederlander; Choreograaf

(1959 - ; Laatste ontwikkelingen)

"Jij stond je zo uit te sloven op dat feestje. Je moet eens op dansles gaan!", zei een goede vriendin tegen hem.
Hij was al achttien en had nog nooit één dansles gevolgd. Hij volgde haar raad op en raakte binnen de kortste keren totaal verslaafd aan de dans.
Van 1981 (hij was toen 22) tot 1991 is hij als danser verbonden geweest aan Het Nationale Ballet en vanaf 1985 maakte hij ook zelf choreografieën .
In 1991 stopte Ted Brandsen met dansen om zich helemaal aan de choreografie te wijden. Voor HNB heeft hij behalve Four Sections ook nog Crossing the Border gemaakt en in 1994 de choreografie voor Peter Schats opera Symposion, een coproductie van De Nederlandse Opera en HNB.
Daarnaast heeft hij veel in het buitenland gewerkt, onder andere bij het Istanbul State Ballet, The Israel Ballet, Donau Ballet en National Ballet of Portugal.
Zijn carrière bracht hem als Nederlander helemaal aan de andere kant van de aardbol: in 1998 werd hij benoemd tot directeur van het West Australian Ballet in het Australische Perth. Voor dit gezelschap maakte hij ook de Carmen die onlangs te zien is geweest in de uitvoering van Het Nationale Ballet met Igone de Jongh in de hoofdrol, en hij oogstte daar veel succes mee.
Carmen werd bekroond met de Australian Dance Award for Choreography en integraal uitgezonden op de Australische televisie.
Sinds enige tijd is Ted Brandsen weer terug op zijn oude nest, want hij is nu artistiek directeur en huischoreograaf van Het Nationale Ballet , waar hij ooit als jonge danser begonnen is.