Tharp bron: www.columbusalive.com

Twyla Tharp

Amerikaanse; Choreograaf

(1940 - ; Moderne dans in de jaren tachtig
en negentig
)

De bekende Amerikaanse choreografe Twyla Tharp (1940), een van de vertegenwoordigsters van de postmoderne dans uit de tweede helft van de 20e eeuw, zei over de start van haar choreografische carričre aan het begin van de jaren zestig:
`Ik voelde een geweldige behoefte aan beweging en omdat niemand mijn manier van bewegen tolereerde, zat er niets anders op dan mijn eigen dansen te bedenken.'
Of dat iets revolutionairs opleverde? Wat te denken van haar debuut Tank Dive? Met veel te grote zwemvliezen aan stond ze, vermomd als duiker in een relčve met open benen. Dit alles onder de muziek van ‘Downtown' een liedje uit de sixties, gezongen door de Engelse zangeres Petula Clark.
Later laat zij haar dansen op nogal vreemde locaties uitvoeren, zoals op een basketballterrein, een weiland, een museum of een bibliotheekzaal.
Ondanks deze ‘gekkigheid’ blijft Tharp geloven in de techniek van het klassiek ballet en het onderscheiden van dansbeweging van alledaagse beweging.

In de zeventiger en tachtiger jaren doet zij de choreografie voor drie films van de Amerikaanse regisseur Milos Forman: Hair, Ragtime en Amadeus.
Kijk op haar website! (in het Engels)