Fuller bron: www.fembio.org/frauen-biographie/ loie-fuller.shtm

Loïe Fuller

Amerikaanse; Danseres

(1862 - 1928; Expressionisme in de dans)

Deze daadkrachtige Amerikaanse (1862-1928) maakte zo’n 100 jaar geleden furore in Parijs door als eerste danseres haar corset af te werpen en op blote voeten te dansen.
Ze had toen al naam gemaakt als zangeres en actrice. In het begin hulde zij zich nog in grote Indiase zijden doeken, drapeerde die om zich heen en rende daarmee met heftige armgebaren door de ruimte. Later werd ze wereldberoemd door haar armen te verlengen met twee meter lange stokken en, gehuld in meters sluier, deze stokken te manipuleren in monumentale bewegende draperieën met daarop lichtprojecties.
Haar obsessie met licht was zo groot dat haar grootste wens was om een manier te ontdekken om zelf licht uit te stralen in plaats van met licht beschenen te worden. Om die reden zocht zij contact met het echtpaar Curie (radium onderzoek) in de hoop om tot een lichtgevende verfstof te kunnen komen. Het gebruik van radium werd haar echter sterk ontraden.
Daarop ging Fuller zelf op onderzoek en richtte in haar woning te Parijs een laboratorium in. Niet belast met enige kennis van de chemie bracht zij het bij haar onderzoek tot een brand en een keer tot een enorme ontploffing.

In haar latere werken trad zij op met een groep danseressen.
In haar werk maakte zij toen ook gebruik van o.a. pantomime , dia- projecties en silhouetbeelden. Fuller werd in haar tijd sterk bewonderd door kunstenaars als Alfons Mucha en Auguste Rodin.
Mucha vereeuwigde haar op verschillende affiches en Rodin ontwierp voor haar een klein theater voor de Wereld- tentoonstelling in Parijs (op kosten van de Franse overheid om reclame te maken voor de elektriciteit).
De invloed van Fuller strekt zich uit over het gehele gebied van het theater voor zover het de toepassing van elektrisch licht betreft. In 1908 schreef Fuller haar biografie “Quinze ans de ma vie.”. Haar dansen is verwant aan de danswijze van Isidora Duncan .