Essler bron: www.streetswing.com/

Fanny Essler

Oostenrijkse; Danseres

(1810 - 1884; Romantiek)

Deze danseres (1810-1884) behoorde tot de topdanseressen van de 19e eeuw. Rond 1834 gold zij, samen met Marie Taglioni , als dé grote topper in de toenmalige balletwereld.
Zij legde mede de basis voor de integratie van de volksdans in het ballet (iets wat we tegenwoordig karakterdans noemen).

Uit het dagboek van R.W.Emerson (1803-1882), Amerikaans dichter en filosoof:

Concord, 14 oktober, 1841
In Boston zag ik Fanny Essler in een uitvoering van 'Nathalie'. Ze toont, naar ik veronderstel, het volle spectrum van haar kunnen, en aan de zachte gratie van haar bewegingen ofwel 'de wijsheid van haar voeten' paart ze de virtuositeit van de koorddanser en de acrobaat. Misschien wordt de schoonheid van haar prestaties nog vergroot door het sterke en ongewone ervan, zoals wanneer ze op de toppen van haar tenen balanceert, of zelfs op één enkele teen, en wanneer ze 'onmogelijke' houdingen aanneemt. Haar voornaamste schoonheid ligt echter in de uitzonderlijke gratie van haar bewegingen, haar rijke palet aan lichaamshoudingen, de innemende charme van al haar kleine koketterieën, haar fraaie kaarsrechte gestalte, de vrijheid en zelfverzekerdheid van haar optreden - en, wat me in het bijzonder trof, het gevoel dat ze volkomen één is met haar publiek, met die mengeling van nederigheid en zelfbewuste superioriteit die haar in staat stelt geheel en al samen te vallen met haar rol. De massa's boeketten die op het toneel worden geworpen, zijn welverdiend.