Eagling bron: www.het-muziektheater.com/

Wayne Eagling

Canadees; Danser en choreograaf

( - ; Laatste ontwikkelingen)

Wayne Eagling was tot voor kort (2002)artistiek leider en huischoreograaf van Het Nationale Ballet .
Hij is geboren in Canada en groeide op in CaliforniŽ, waar hij in 1966 ontdekt werd tijdens een Amerikaanse tournee van de Royal Ballet Company. Hij werd uitgenodigd om zijn balletopleiding af te maken aan de Royal Ballet School in Londen en in 1969 verwierf hij zich een plaats in het gezelschap. Drie jaar later werd hij solist en in 1975 eerste solist.
Wayne Eagling heeft in zijn rijke loopbaan alle belangrijke, klassieke balletten gedanst. Vooraanstaande choreografen zoals Frederic Ashton, Hans van Manen en Rudolf Nurejev hebben speciaal voor hem rollen gecreŽerd. In 1991 gaf hij zijn loopbaan als danser op om artistiek directeur van Het Nationale Ballet te worden.
Als choreograaf heeft hij al bij het Royal Ballet een aantal spectaculaire balletten gecreŽerd. In 1985 maakte hij Frankenstein, The Modern Prometheus en een jaar later Beauty and the Beast. In 1989 deed hij de choreografie van het Pink Floydconcert The Wall, bij de sloop van de Berlijnse muur en choreografeerde hij de videoclip ĎI want to break freeí van de popgroep Queen.
Voor Het Nationale Ballet creŽerde Eagling onder andere Ruins of Time (1993), Symphony of Waves (1994) en Duet (1995).