Stamping Ground

Première: 1983, Onbekend

Periode: Moderne dans in de jaren tachtig
en negentig

In het Westerse ballet is zelden sprake van een fusion vorm.
Wel worden in verschillende romantisch-klassieke balletten (zoals Het Zwanenmeer en De Notenkraker ) kenmerken van dansen van andere culturen geÔmiteerd of aangeduid. Dit noemt men dan caractŤre dans', ook wel demi-caractŤre .
Het ballet 'Stamping ground' van de Tsjechische choreograaf Jiri KyliŠn, artistiek leider van het Nederlands Dans Theater is een heel bijzondere uitzondering op die regel. 'Stamping ground' werd gemaakt na een studiereis van de choreograaf naar AustraliŽ, waar hij de Aboriginals bezocht en hun dansen bestudeerde.
Die dansen vertonen heel opmerkelijke sprongen en beenbewegingen. Voor de dansers hebben zij een diepere betekenis die echter voor de Westerse toeschouwer niet begrijpelijk is.
De Aboriginal heeft bijvoorbeeld een andere ervaring van tijd, plaats en ruimte dan wij. Dit resulteert o.a. in een voor ons 'abstract' aandoende kunst, die voor de Aboriginal echter bepaald niet betekenisloos is.
'Stamping ground' vertoont geen imitatie van de typische stampende bewegingen en sprongen van de Aboriginal, maar is gecreŽerd vanuit een soortgelijk gevoel en opvatting. De dansen en de inspiratie daartoe ontstaan bij de Aboriginal in dromen ('dreamtime'). Dit proces is voor de niet-Aboriginal onnavolgbaar.
KyliŠn beschouwt de dans van de Aboriginals als hun eigen en onvervreemdbaar erfgoed dat niet gestolen of aangetast mag worden. In 'Stamping ground' weet hij echter op bijzondere wijze toch de toeschouwer bij de bijzondere beweging en bewegingskwaliteit van de dans van de Aboriginal te betrekken.
Het is het meest geslaagde ballet waarin gepoogd wordt om tot de kern en de ziel van de dans van een etnische bevolkingsgroep door te dringen.

Hoewel de choreografie Žn van KyliŠn over de hele wereld worden uitgevoerd, is het ons niet bekend of Stamping Ground meerdere versies kent.