Petroesjka

Première: 13-06-1911, Théâtre du Châtelet in Parijs

Periode: Een Russische dansrevolutie
in Europa!

Door: Igor Stravinsky (muziek)

Petroesjka (1911), op muziek van Stravinsky , is gebaseerd op een Russisch volkssprookje over liefde en jaloezie, met drie poppen in de hoofdrol, onder wie de gevoelige, machteloze Petroesjka.
Fokine maakte er een magisch spektakel van tegen het decor van een Russische jaarmarkt, waarop een kleurrijke stoet aan kermisklanten, straatventers en –artiesten voorbijtrekt.
Fokine hield zich strikt aan de klassieke driedeling van de balletrollen.
Petroesjka is een echte karakterrol , met expressieve bewegingen met een pantomime karakter. Angst en hulpeloosheid wordt uitgebeeld door letterlijk te dansen met knikkende knieën.
De Ballerina, een van de andere rollen, laat de dans d’ecole zien, waarbij stijf uitgevoerde academische dansthema’s op humoristische manier de ijdelheid en oppervlakkigheid van haar karakter benadrukken.
Een geestig hoogtepunt is de parodie op een romantische pas de deux wanneer de Ballerina de Moor als een willoos ding manipuleert.
De Moor is een semi-karakterrol en combineert traditionele dansthema’s en acrobatische bewegingen, en portretteert zo zijn domme kracht.
In de groepsscènes worden zowel pure pantomime als authentieke Russische volksdansen vertoond en zij zijn zo geënsceneerd dat ieder lid van het ensemble een eigen, zo persoonlijk mogelijke bijdrage kan leveren aan de kermisvierende menigte.
De massascènes vormen een perfect geregisseerde chaos, waarbij je ogen en oren tekort komt.

Behalve de nodige versies van Petroesjka in het theater is deze voorstelling twee maal verfilmd: een keer in de 70er jaren van de vorige eeuw met Nureyev in de titelrol,en later nog een keer in de jaren 80 van de vorige eeuw.
Meer weten en zien? Klik hier ! In het Engels.