Tsjaikovski bron: www.oktoich.nl/html/ repertoire.html

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Rus; Componist

(1840 - 1893; Romantisch ballet in Rusland)

De Russische componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) werd geboren in Votkinsk.
Tsjaikovski kwam uit een welgestelde familie. Zijn vader was mijningenieur. Hij volgde een rechtenstudie en werkte bij het ministerie van justitie voor hij aan het conservatorium ging studeren.
In 1866 ging hij naar Moskou om les te geven aan het conservatorium in harmonie. In Moskou voltooide hij zijn eerste symfonie en de opera “Voyevoda”.
Tsjaikovski trouwde in 1877 met een van zijn leerlingen om een gerucht over vermeende homoseksualiteit te weerleggen. Het huwelijk duurde slechts kort en later dat jaar pleegde hij een mislukte zelfmoordpoging.
Dankzij een rijke beschermvrouw, Madame von Meck, kon Tsjaikovski zich geheel concentreren op het componeren. In de vruchtbare periode hierna ontstonden zijn belangrijkste werken.
Tsjaikovski had sterk wisselende stemmingen. De ene keer was hij erg opgetogen en de andere keer was hij zeer depressief. Mogelijk speelde zijn onderdrukte homoseksualiteit hierbij een rol.
Over zijn dood in St. Petersburg doen verschillende verhalen de ronde. De officiële lezing is dat hij stierf na het drinken van besmet water, maar anderen suggereren dat hij zelfmoord pleegde om een schandaal te vermijden.
Enkele van zijn belangrijke werken zijn: Romeo en Julia, De Notenkraker en het Het Zwanenmeer .