Stravinsky bron: www.gao00.dial.pipex.com/ Web/highs.htm

Igor Stravinsky

Rus; Componist

(1882 - 1971; Een Russische dansrevolutie
in Europa!
)

De Russisch/Amerikaanse componist en dirigent Igor Stravinsky – ook wel geschreven als: Strawinsky - (1882-1971) werd geboren in Oranienbaum bij St. Petersburg.
Zijn vader was zanger bij de Keizerlijke Opera in St. Petersburg.
Igor Stravinsky speelde piano vanaf zijn negende. Hij kreeg muziekles van Rimsky-Korsakov.
In 1909 ontmoette Igor Stravinsky de balletkenner en impresario Serge Diaghilev . Deze ontmoeting veranderde het leven van de componist want hij werd uitgenodigd om balletmuziek te schrijven voor diens Ballet Russes in Parijs.
De Vuurvogel werd een groot succes, waarna Petroesjka en Le sacre du printemps volgden. ”l’Histoire du soldat” (1918) is karakteristiek voor de volgende periode. Hij verkleinde het orkest en voegde jazzritmen toe.
Ook “Ragtime voor elf instrumenten” (1918) is daar een goed voorbeeld van. De combinatie van muziek, vertelkunst en dans, die door Igor Stravinsky werd uitgewerkt, was een belangrijke stap voor de ontwikkeling van de muziek en het ballet in de eerste helft van de twintigste eeuw.
Na een tijd in Frankrijk te hebben gewoond vestigde Igor Stravinsky zich in 1939 in de Verenigde Staten van Amerika.
Na 1952 begon Stravinsky’s derde periode, die wordt gekenmerkt door een seriële aanpak. Deze verandering kwam mede voort uit zijn vriendschap met de dirigent Robert Craft, die veel voor de verbreiding van het werk van Schönberg heeft gedaan.
Veel werken uit deze periode zijn voor koor en orkest. “Requiem canticles” (1966) werd het laatste voltooide werk.
Stravinsky overleed in 1971 in New York.

Mooi is deze website niet, maar je vindt er wel alle denkbare info (in het Engels) over deze grote componist.