Shakespeare bron: Onbekend

William Shakespeare

Engelsman; Auteur

(1564 - 1616; Barok)

Shakespeare(1564-1616) was een Engels toneelschrijver, wiens werk vanwege zijn universele waarden een absoluut hoogtepunt betekent in de westerse literatuur.
Geboren als zoon van een welvarend handschoenmaker en poorter die het tot bailiff (burgemeester) bracht. Na een degelijke Grammar School, waar hij de Griekse en Latijnse klassieken leerde kennen, hield zijn formele opvoeding op. In 1582 huwde hij Anne Hathaway, die hem drie kinderen schonk (waaronder een meisjestweeling).
In 1589 schreef hij het eerste deel van z’n eerste stuk ‘Henry VI’. Hij trok ca. 1590 met zijn gezin van zijn geboorteplaats Stratford-upon-Avon naar Londen waar hij een carričre opbouwde als acteur en als dichter.
De schijver trad in 1594 als acteur/schrijver toe tot het gezelschap Lord Chamberlain’s Men (na 1603 King’s Men), dat eerst in The Theatre, vanaf 1599 in het Globe Theatre speelde. Hiervoor schreef hij zijn stukken, die hem al tijdens zijn leven grote roem bezorgden.
Tussen 1592-98 ontstonden tevens zijn befaamde sonnetten (in een eigen vorm), die in 1609 gepubliceerd werden. Zijn oeuvre omvat 7 drama’s over Engelse koningen, 12 tragedies, waarvan vele gebaseerd op onderwerpen uit de Romeinse geschiedenis, 10 komedies en 5 romantische drama’s, d.w.z. drama’s met een goede afloop. De hechte constructie van zijn stukken, de trefzekere typering van zijn personen en de prachtige taal, waarin de metafoor van veel belang is, geven zijn werk een niveau dat, mede door het belichten van vrijwel elk facet van de menselijke geest, nooit overtroffen is.
Rijk en beroemd trok hij zich terug in Stratford, waar hij stierf in 1616.
Werk van hem zoals Romeo en Julia en De Droom (Midzomernachtsdroom) hebben in de loop der tijd talrijke choreografen en theatermakers geďnspireerd.