Schayk bron: www.hetmuziektheater.nl

Toer van Schayk

Nederlander; Danser, decorontwerper, choreograaf

(1936 - ; Laatste ontwikkelingen)

Toer van Schayk werd in 1936 geboren te Amsterdam.
Hij kreeg zijn eerste balletlessen van Iraïl Gadeskov en werd van 1955 tot 1959 opgeleid bij het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell .
Van Schayk onderbrak zijn loopbaan om zijn studie als beeldhouwer te voltooien aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag.
In 1965 keerde hij terug naar het dansvak, bij Het Nationale Ballet waar hij dankzij zijn expressieve en indringende vertolkingsvermogen een van de meest geliefde solisten werd. Tot zijn meest gevierde rolcreaties behoort ‘de Jongeman’ in Rudi van Dantzigs ballet 'Monument Voor Een Gestorven Jongen' (1965). In 1971 debuteerde Van Schayk als choreograaf met het ballet Onvoltooid Verleden Tijd. Sinds 1976 is hij huischoreograaf van Het Nationale Ballet waarvoor hij een dertigtal balletten maakte.
Zijn dansstukken tonen verwantschap met die van Rudi van Dantzig , vooral door de combinatie van academische ballettechniek en Grahamtechniek.
Van Schayks benaderingswijze is echter plastischer, met dansers die als bewegende beeldhouwwerken worden gebruikt. Ook heeft zijn werk vaak grafische kenmerken, door een ijl lijnenspel van armen en benen.
Naast pure dans gebruikt Van Schayk veel mime .
In veel van zijn balletten toont Van Schayk een sterke maatschappelijke betrokkenheid bij onderwerpen zoals oorlogsdreiging en milieuverontreiniging.
Dikwijls gaat het in zijn werk om een onherbergzame wereld, die lijkt te zijn verdoemd door de al dan niet bewuste vernietigingsdrang van zijn bewoners. Verhoudingen tussen mensen spelen ook een belangrijke rol, vaak op een tragische of tragi-komische manier. Zijn emotionele dansbeelden schildert hij echter niet met felle contrasterende kleuren, maar met pasteltinten die in elkaar overvloeien in een waas van melancholie.
Uniek is Van Schayks belangstelling voor dansgeschiedenis, die in verschillende balletten naar voren komt. Een enkele keer heeft hij ook een puur muziekballet gemaakt, zoals zijn 7e Symfonie op muziek van Beethoven waarvoor hij in 1987 de Choreografieprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties kreeg.
Van Schayks werk wordt ook internationaal gewaardeerd, zoals blijkt uit de vele buitenlandse groepen die zijn balletten uitvoeren.
Ook als beeldend kunstenaar geniet Van Schayk bekendheid, door tentoonstellingen in Amsterdam, Athene, Londen en New York. Hij behoort voorts tot de opmerkelijkste Nederlandse decor- en kostuumontwerpers, als vaste ontwerper van zijn eigen balletten en die van Rudi van Dantzig .