Petipa bron: members.xoom.it/

Marius Petipa

Fransman; Danser en choreograaf

(1822 - 1910; Romantisch ballet in Rusland)

In 1847 vertrok Marius Petipa (1822-1910) naar Rusland.
Petipa werd geboren te Marseille in 1822. Hij was een telg uit een dansersfamilie, want vader, broers en zuster waren ook beroepsdanser. Hij debuteerde op 9-jarige leeftijd.
Zijn vader, Jean-Antoine Petipa, had in 1826 het dansconservatorium opgericht en was er directeur. Maar Marius en zijn familie bleven niet in Brussel. Ze ondernamen een (mislukte) kunstreis naar Amerika en kwamen terug in Frankrijk terecht waar Marius leerling werd van de beroemde Auguste Vestris, die zichzelf heel bescheiden ‘Le Dieu de la Danse’ liet noemen.
Daarna nam hij de leiding van het ballet in Bordeaux op zich en daar lag de start van zijn choreografische loopbaan.
Vanuit Bordeaux maakte bij reizen naar Spanje en kwam daar in contact met de Spaanse volksdansen, die hem later in de grote karakterscènes en divertissementen goed van pas kwamen.
In 1847 dan werd hij uitgenodigd als gastdanser naar Sint Petersburg. Wat oorspronkelijk voor enkele weken bedoeld was, eindigde als zijn levenswerk en Marius Petipa bleef tot zijn dood in 1910 in Rusland.
Eerst werd hij assistent-balletmeester van Arthur Saint- Leon.
Tijdens diens heen- en weergereis tussen Rusland en Frankrijk verstevigde Petipa zijn positie en werd in 1862 zelf balletmeester.
Zijn eerste succes was 'De dochter van de Pharao'. Hierin zag het Russisch publiek voor het eerst de grote massascènes, die Petipa’s handelsmerk zouden worden.
Daarna volgden o.a. La Bayadère (1876), Coppèlia (1883), De Schone Slaapster (1889), De Notenkraker (1891), Het Zwanenmeer (1895) en Raymonda (1898).
Petipa had het hele balletgebeuren onder controle, want hij kreeg onbeperkte mogelijkheden op het gebied van budget en onderwijs.
Petipa choreografeerde 57 balletten en een reeks opera-divertimenti, maar zijn hoofdzaak was de uitwerking van het grote avondvullende sprookjesballet , dat perfect beantwoordde aan het kunstideaal van de vier Tsaren waaronder hij werkte.

Meer weten? Kijk hier maar eens. (in het Engels)