Noverre bron: androsdance.tripod.com

Jean-Georges Noverre

Fransman; Danser en choreograaf

(1727 - 1819; Vanaf 1740 tot de Romantiek)

Noverre (die ook wel de vader van het handelingsballet oftewel het ballet d'action genoemd wordt) was zelf danser, choreograaf en danstheoreticus en bracht in 1759 zijn boek 'Lettres sur la Danse et sur les Ballets' uit.
In dit boek verdedigde hij stellingen die de basis legden voor een nieuw genre, het ballet d’action (‘handelingsballet’). Dit nieuwe genre had een zinvolle inhoud, doorlopende actie, expressie , belang van het balletkorps en aangepaste kostuums.
Dit blijkt uit het volgende citaat:
‘zie af van die cabrioles, entrechats en uiterst ingewikkelde passen; houd op met het maken van grimassen en bestudeer gevoelens, ongekunstelde gratie en expressie , weg met die levensloze maskers die slechts een slappe imitatie van de natuur zijn: ze verbergen je gelaatstrekken, verstrakken bij wijze van spreken je emoties, waardoor ze je beroven van je meest belangrijke expressiemiddelen; zet die enorme pruiken en reusachtige hoofdtooien af, die de juiste proporties van hoofd en lichaam bederven; verwerp het gebruik van die stijve en lastige hoepelrokken, die afleiden van de schoonheid van de beweging en die de elegantie van je houdingen wanstaltig maken´.