Nijinsky bron: cnparm.home.texas.net/ Subj/Film.htm

Vaslav Fomitsj Nijinsky

Rus; Danser

(1889 - 1950; Een Russische dansrevolutie
in Europa!
)

Vaslav Fomitsj Nijinsky (1889-1950) , van oorsprong Russisch en geboren in Kiev uit Poolse ouders, was één van de eerste mannelijke dansers die zélf danste in plaats van alleen als 'porteur’ (tiller) voor vrouwelijke collega’s te dienen.
Nadat hij in Petersburg zijn dansopleiding aan de School van het Keizerlijk Ballet voltooid heeft, maakt hij in 1907 zijn debuut. Hij wordt door zijn uitstekende techniek de grootste ster van het door zijn vriend Diaghilev geleide Les Ballets Russes .
Helaas aarzelt deze niet hem te ontslaan als Nijinsky uiteindelijk toch voor een vrouw kiest. Toch komen de twee weer tot elkaar als Diaghilev hem vrij weet te krijgen als hij tijdens de Eerste Wereldoorlog geïnterneerd is in Boedapest.
Zijn stijl, zowel van zijn dans als van zijn choreografie, is beïnvloed door Isadore Duncan, met wie hij in Parijs danst. Hierdoor kregen zijn balletten L’Apres-midi d’un Faune en Le Sacre du Printemps een vooruitstrevend karakter.
Nijinsky krijgt in deze periode last van psychische problemen, die worden behandeld met medische technieken die in die tijd in zwang zijn, zoals insuline-schoktherapie. Ondanks de lichamelijke belasting (Nijinsky raakt hierbij regelmatig in een diep coma), heeft de behandeling succes, hoewel hij nooit meer voor publiek zal dansen.
Hij sterft aan een nieraandoening. In 2001 wordt er naar aanleiding van de gelijknamige biografie een film over zijn leven gemaakt: 'The diaries of Vaslav Nijinsky'.
In eerste instantie wordt zijn stoffelijk overschot begraven op het kerkhof St. Marylebone in Londen, maar drie jaar later wordt hij overgebracht door zijn zuster en een collega danser naar Montmartre.