Moličre bron: www.dreamweaverstheatre.org/ 1999/noexit/noexit.ht

Jean Baptiste Moličre

Fransman; Auteur

(1622 - 1673; Barok)

De schrijver wordt op 15 januari 1622 geboren als Jean Baptiste Poquelin. Zijn ouders zijn afkomstig uit een gegoed milieu.
Wanneer hij na het afronden van zijn rechtenstudie in 1642 de actrice Madeleine Bejart ontmoet, raakt hij in toneel geďnteresseerd. Een jaar later richt hij zijn eigen theatergezelschap op l'illustre theatre, waar hij acteert en de leiding heeft. Hij neemt de toneelnaam Molier aan, want het theater loopt slecht en hij wil de naam van zijn familie hoog houden.
Uiteindelijk doen de financiële problemen van het gezelschap hem zelfs in de gevangenis belanden. Na zijn vrijlating verlaat hij met zijn gezelschap Parijs.
Hij schrijft zijn eerste scenario's, en in 1654 verschijnt zijn eerste toneelstuk, L'Etourdi. In 1658 keert het gezelschap naar Parijs terug, waar ditmaal een succesvolle periode aanbreekt.
Moličre trouwt in 1662 met de jonge dochter van Madeleine Bčjart, Armande. Zijn toneelgezelschap raakt zozeer bij koning Lodewijk XIV in de gunst, dat deze hun beschermheer wordt.
Moličres eigen stukken, vooral de comedies, zijn succesvol, maar ook omstreden. Tartuffe mag bijvoorbeeld jarenlang niet gespeeld worden.
Met Le Bourgeois Gentilhomme neemt Moličre (1622-1673), net zoals in zijn andere stukken, de menselijke tekortkomingen op een luchtige manier op de korrel. Als een geboren theaterman wist hij als geen ander het genre van de komedie een nieuwe impuls te geven.
Op 24 oktober 1658 weet hij met zijn kluchten zelfs de zonnekoning te vermaken.

Moličres vriendschap met componist en dirigent Lully en hun rol aan het hof van Versailles vormen een verhaallijn in de film 'Le Roi Danse'.