Manen bron: www.het-muziektheater.com

Hans van Manen

Nederlander; Choreograaf

(1932 - ; Laatste ontwikkelingen)

Hans van Manen (1932) combineert academische dans met moderne bewegingstechnieken. In zijn voorstellingen zie je bovendien vaak gewone alledaagse bewegingen zoals lopen en rennen in de choreografie opgenomen.
Balletten van Hans van Manen lijken heel eenvoudig omdat hij optimaal de ruimte op het podium gebruikt en de dansers daarin op een heldere en strakke manier laat bewegen. Ook omdat deze choreograaf zijn dansstukken voorziet van de nodige humor, is zijn werk aantrekkelijk voor een groot publiek.
Hans van Manen wilde altijd al danser worden. Als zevenjarig jongetje danste hij bijna elke zondagmiddag tussen de schuifdeuren, op muziek van de radioconcerten uit het Concertgebouw. "Dan kon ik het applaus ook nog even meenemen", zei hij later.
Maar hoe je danser werd, of waar, daar had hij geen flauw idee van: het circus leek hem nog wel de meest aangewezen plek.
Op zijn veertiende stapte hij de schouwburg aan het Leidseplein binnen. Het Muziektheater bestond nog niet en de meeste balletten waren in de Stadschouwburg te zien. Hij kwam -als hulpje- in dienst bij de grimeur en toneelkapper van de schouwburg. Dat was zijn toegang tot de wereld van toneel en dans.
Vijf jaar later kreeg hij de kans van zijn leven toen de beroemde choreografe Sonia Gaskell zich bereid verklaarde om hem op te leiden tot danser. De klassieke danspassen pikte hij snel genoeg op, maar het werd hem ook snel duidelijk dat hij nooit een briljante danser worden zou.
In 1952 sloot hij zich aan bij het Nederlandse Opera Ballet, waar hij een paar jaar later ook zijn eerste choreografie maakte.
Eind jaren vijftig vertrok hij naar Parijs, maar twee jaar later was hij al weer terug om zich bij het pas opgerichte Nederlands Dans Theater te voegen. Binnen een jaar was Hans van Manen artistiek leider van deze vernieuwende dansgroep.
Van Manen is een echte balletpionier. Hij mengde als een van de eersten traditionele ballettechnieken met andere soorten dans en bewegingen uit het dagelijks leven. Hij liet zijn dansers gewoon lopen op het podium of een sigaretje roken. Beroemd is ook Twilight (1972) waarin de dansers op pumps dansen.
Van 1973 tot 1987 was Hans van Manen als huischoreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet . Voor dit gezelschap maakte hij zeer bijzondere balletten.
Sinds 1988 is hij weer terug bij zijn oude gezelschap, het Nederlands Dans Theater. Zijn 65ste verjaardag in 1997 werd gevierd met een groots balletgala, natuurlijk met louter stukken van de inmiddels wereldberoemde choreograaf . Zelfs de koningin kwam op zijn feestje en ‘s avonds zond de televisie een documentaire over hem uit met als titel ‘Meester van de Beweging’. Intussen heeft Hans van Manen alweer veel balletten gemaakt.
Zijn stijl is befaamd vanwege zijn zuiverheid en muzikaliteit, zijn balletten worden wereldwijd gedanst. In november 2000 ontving Hans van Manen de Erasmusprijs.