Lully bron: Onbekend

Jean Baptiste Lully

Italiaan; Componist

(1632 - 1687; Barok)

De componist Jean-Baptiste Lully (1632-1687) werd geboren in het Italiaanse Florence als Giovanni Battista Lulli.
Hij was de zoon van een molenaar en trok als rondreizend toneelspeler en musicus naar Frankrijk.
In Frankrijk kwam Lully als veertienjarige in dienst bij een adellijke familie. Op zijn twintigste werd hij aangesteld als balletdanser en violist aan het hof van Lodewijk XIV .
Jean-Baptiste Lully begon rond 1658 zijn eigen balletten te componeren en was daar zeer succesvol mee. Vier jaar later had hij de leiding over alle musici aan het hof.
Samen met Molière schiep hij een aantal balletkomedies.
In de laatste veertien jaar van zijn leven concentreerde hij zich op het componeren van opera's. Jean-Baptiste Lully legde met zijn opera's de basis voor de Franse opera. Hij introduceerde de Franse ouverture in de drie delen: snel, langzaam en herhaling van het eerste deel.
Jean-Baptiste Lully kwam op een merkwaardige wijze aan zijn eind. Ter gelegenheid van de van een ziekte herstelde koning vond een Te Deum opvoering plaats. Hierbij gaf Lully de maat aan door met een stok te stampen. Hij raakte daarmee zijn voet, liep bloedvergiftiging op en stierf.

Meer weten over deze flamboyante figuur? Kijk op deze site (in het Engels) of huur de DVD of video 'Le Roi Danse', waarin je alles te weten komt over het leven van Lodewijk XIV , Lully en andere figuren aan het hof van Versailles.