Forsythe bron: www.muziektheater.nl/

William Forsythe

Amerikaan; Choreograaf

(1949 - ; Laatste ontwikkelingen)

Voelen is overbodig.
Iets dergelijks geldt voor de Amerikaanse choreograaf William Forsythe (1949) die in de jaren tachtig de balletwereld op haar grondvesten deed schudden door de klassieke ballettaal van haar gevoelige schoonheid en lieflijke lyriek te ontdoen.
Hij ontwierp een bewegingsstijl die complex en onconventioneel hoekig is en hij probeert daarin de grenzen van wat fysiek co÷rdineerbaar is te overschrijden.
Forsythe behandelt de dans bovendien niet vanuit een gangbaar emotioneel of psychologisch gezichtspunt, maar als een proces van abstractie. Hij beschouwt dans als een vorm van denken, als een medium waarmee hij vorm kan construeren, analyseren en transformeren.
Hij ontrafelt allereerst de academische dans en breekt met de geldende esthetische voorschriften. Hij wil in de kern van de zaken duiken en begint te zoeken naar die opeenvolgingen van posities die de dansers voor uitdagingen stellen, waar de natuurlijke dynamiek verstoord wordt en de dansers bijna uit balans raken:
"Ik kijk graag naar mensen die beslissingen nemen. Ik zoek naar een intelligente manier om te dansen. Voor mij blijft het bewegen en het co÷rdineren van het lichaam de hoogste vorm van denken".