Degas bron: www.allaboutartists.com

Edgar Degas

Fransman; Schilder van balletscènes

(1834 - 1917; Romantiek)

De Franse kunstschilder en beeldhouwer Edgar Degas (1834-1917) werd geboren in Parijs op 19 juli 1834. Hij studeerde aan de kunstacademie onder leiding van Louis Lamothe.
In het begin van zijn loopbaan, schilderde Degas vooral historische stukken en portretten. In 1865 raakte hij bevriend met Edouard Manet en andere kunstenaars uit de groep, die later de beweging van de impressionisten zouden gaan vormen. Drie jaar later schilderde Degas zijn eerste schilderij, dat als impressionistisch kan worden aangemerkt.
Zijn onderwerpen koos Degas vooral uit de theater- en balletwereld. Daarom hebben wij aan hem dan ook een aparte sectie gewijd. Na 1870 legde Degas zich toe op alledaagse scènes, zoals badende vrouwen of moeders die de was deden. Bovendien schilderde Degas vaak paardenrennen.
De kunstenaar begon rond 1880 last te krijgen van een sterk teruglopend gezichtsvermogen en begon zich meer op het beeldhouwen te richten. Zijn beeldje "Kleine danseres van veertien jaar" veroorzaakte grote opschudding in de kunstwereld. Men vond het een vreselijk lelijk mormel wat Degas had voortgebracht....
Na 1895 schilderde Degas niet meer met olieverf, maar leefde zich uit in pasteltekeningen. Na vele jaren in bijna-duisternis te hebben geleefd, stierf de haast blinde kunstenaar op 27 september 1917 in Parijs.

Informatie over Degas en het impressionisme is hier te vinden.