Bausch bron: http://digilander.libero.it/oltreilsipario/Bausch/pagine/pina.htm

Pina Bausch

Duitse; Choreograaf

(1940 - ; Moderne dans in de jaren tachtig
en negentig
)

Pina Bausch werd geboren in Solingen in 1940 als dochter van een cafébaas. Als kind bleef ze laat op, tot twaalf of enen. Zittend onder een tafel keek ze urenlang naar de wereld van de volwassenen. Toen ze nog heel jong was, werd zij "ontdekt" door de juf van het balletschooltje in de buurt. In operettes kreeg ze kleine rolletjes.
Toen ze van school ging, ging ze al snel naar de Folkwang Schule in Essen, een dansschool onder leiding van Kurt Jooss . Ze was toen vijftien en een ijverige leerling.
De bekroning van haar studie was een beurs voor de Juilliard School of Music in NewYork. Zo verhuisde ze in 1959 naar New York de stad die ze graag haar tweede Heimat noemt. Ze bleef er nog een jaar om samen te werken met Paul Taylor en ze danste in het New American Ballet.
Bij haar terugkeer in 1962 naar Duitsland werd ze solist bij het Folkwang Ballet.
Hoewel haar stukken danstechnisch nog puur traditionele balletten waren, hadden zij toch al een opvallende en afwijkende thematiek. De werkelijke verandering in haar artistiek werk voltrok zich echter in 1973, toen ze de leiding kreeg van het Tanztheater Wuppertal.
In haar choreografieën doken nu ook theatrale elementen op zoals lopen, zingen, acteren. Le Sacre du Printemps uit 1975 was haar laatste echte dansstuk.
Vanaf 1976 werd er steeds minder gedanst en bovendien kregen haar stukken een collage-achtige structuur, sindsdien een steeds terugkerend element in haar werk. In de herfst van 1983 neemt ze de leiding van de Folkwang-dansafdeling op zich. Gedurende tien jaar leidt zij deze.
Zij vindt het belangrijk dat de studenten een eigen manier van dansen ontwikkelen die bij hen hoort en spoort ze ook aan om zelf voorstellingen te maken. De Folkwangschule levert vele nieuwe jonge choreografen.

Hier nog meer informatie over Pina Bausch en haar dansgezelschap(in het Duits).