Romantiek

1840 - 1850

Het tijdperk van de romantiek begon min of meer met de opvoering van Giselle , où les Willis in de Opera van Parijs in 1841. De muziek was van Adolphe Adam, die bij het componeren nauw samenwerkte met de balletmeesters Coralli en Jules Perrot (1810-1892). De Italiaanse Carlotta Grisi was de eerste Giselle. Er zouden nog veel danseressen volgen die deze rol zouden spelen.
De meeste thema’s van romantische balletten zijn gericht op escapisme ,dat wil zeggen dat deze balletten het publiek even de sleur en zorgen van het leven van alledag willen laten vergeten. Deze balletten spelen zich meestal op twee locaties af: een echte ‘realistische’ plek, en een bovennatuurlijke wereld met geesten, spoken en tovenarij.
In die laatste (fantasie)wereld moet het lijken alsof de dansers zweven: de dansers tillen hun partners hoog op en alle dansers en danseressen staan licht als een veertje op hun spitzen. Met hun grote sprongen lijken de dansers over het podium te zweven. In de echte wereld is alles veel lager bij de grond uitgewerkt met snel voetenwerk en lage sprongen.
In de romantische balletten krijgt het corps de ballet ook een belangrijke rol. De hele groep beweegt volmaakt synchroon als één geheel. Uit deze tijd stamt ook de term ballets blancs omdat het hele corps de ballet in het wit gehuld was om geesten uit te beelden.
De ballerina’s, die het dansen op spitzen tot zeer grote technische hoogte wisten te brengen,voerden in deze jaren de boventoon: mannen kwamen er minder aan te pas in het Franse ballet.
In Rusland en Denemarken lag dat anders. De hele ballettraditie daar was nog steeds sterk geworteld aan de koninklijke en keizerlijke hoven. Mannen en vrouwen dansten daar gelijk tegen elkaar op.
August Bournonville was een van de grootste dansers uit deze periode.Hij danste in Denemarken en in Frankrijk, samen met het ballet van de Opera van Parijs,en keerde terug naar Denemarken om daar in 1836 een eigen versie van La Sylphide te brengen, met een nieuwe choreografie, met nieuwe muziek en de 16-jarige Lucille Grahn in de hoofdrol.

Ook in Rusland was er in deze tijd een hoop te doen op balletgebied.
Een van de grootste Russische danseressen uit die tijd was Maria Danilov, die de bijnaam kreeg van ‘Russische Taglioni ’. Zij stierf echter al op 17-jarige leeftijd….. In Rusland werd Giselle een jaar na de première in Parijs opgevoerd met Elena Andreyanova in de titelrol. Zij danste tegenover ondermeer Marius Petipa , een man van wie we nog veel zullen horen in het volgend hoofdstuk.
In de romantiek worden de solodanseressen als ware sterren beschouwd.

Veel plaatjes van al die beroemde ballerina's uit de romantiek vind je hier .

Gerelateerde voorstellingen:

Gerelateerde personen:

Gerelateerde multimedia: