Een Russische dansrevolutie
in Europa!

1909 - 1939

In het begin van de twintigste eeuw werd radicaal afgerekend met de academische traditie, zonder dat deze overigens ophield te bestaan. Het klassieke ballet was in Parijs en de rest van Frankrijk eigenlijk al in de loop van de tweede helft van de 19e eeuw over zijn hoogtepunt heen. Het verloor zich hoofdzakelijk in virtuoze hoogstandjes, maar nieuwe inspiratie en elan ontbraken.
De Russische balletmeester Serge Diaghilev wist met zijn legendarische balletgezelschap Les Ballets Russes waarmee hij naar Parijs kwam, het balletleven aan het begin van de twintigste eeuw een belangrijke artistieke injectie te geven.
De voorstellingen van de Russen onderscheidden zich van het klassiek ballet door de grote aandacht voor Russische volksdansachtige scènes met zeer kleurige decor s en kostuums. De choreografieën waren uiterst spectaculair en de Russische dansers en danseressen sprongen hoger dan men ooit in Parijs gezien had. Diaghilev had bovendien een neus voor talent en wist veel bijzondere mensen aan zijn gezelschap te binden die later zonder enige uitzondering van groot belang voor de dans bleken te zijn: de choreografen George Balanchine en Michel Fokine en dansers als Anna Pavlova en Vaslav Nijinsky.
Maar ook wereldberoemde componisten als Igor Stravinsky , Satie , Rimsky-Korsakov en Prokofiev en misschien wel de belangrijkste beeldend kunstenaar van de twintigste eeuw, Pablo Picasso , maakten speciaal voor dit gezelschap muziek, en decor- en kostuumontwerpen.

Ballet stond met Les Ballets Russes weer volop in de belangstelling en balletgezelschappen rezen als paddestoelen uit de grond.
Wereldberoemd werd het New York City Ballet, opgericht door George Balanchine nadat die in Amerika terecht gekomen was, maar nog veel meer vroegere medewerkers van Les Ballets Russes lieten overal ter wereld bij nieuwe gezelschappen hun artistieke sporen na.

Weliswaar in het Frans, maar werkelijk heel mooi, alles over die balletmakers uit Rusland .

Gerelateerde voorstellingen:

Gerelateerde personen:

Gerelateerde multimedia: