Vrijheid, gelijkheid, broederschap, of zoals de Fransen zeggen: liberté, egalité, fraternité!
Voor balletdansers in balletgezelschappen over de hele wereld is dit niet in alle opzichten van toepassing. Volgens de aloude ballettraditie worden dansers ingedeeld in verschillende rangen en standen die met Franse namen worden aangeduid. De diverse rangen zijn:
Aspirant: vers van de balletacademie krijg je, na auditie te hebben gedaan een contract voor twee jaar. Aspirant ben je het eerste jaar, je doet ervaring op in kleine rollen en je mag af en toe meedoen, achterin het corps de ballet.
Elève: tijdens het tweede jaar doe je hetzelfde als toen je aspirant was, maar je krijgt wat meer rollen en doet vaker mee met het corps de ballet.
Corps de ballet: als de artistieke leiding van het balletgezelschap tevreden is over je,kun je een contract krijgen voor een jaar dat bij gebleken geschiktheid later wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je maakt deel uit van het ensemble en danst met de meeste producties mee.
Voor de vier volgende rangen geldt geen vast moment voor benoeming. Afhankelijk van dansprestaties en talenten krijgt een danser promotie. Voor sommige dansers betekent dat, dat ze hun carrière binnen het corps de ballet zullen maken, wat op zich prima is. Sommigen stoten echter door naar de volgende rangen:
Coryphée: je bent aanvoerder van het corps de ballet. Je staat vooraan en danst soms (kleinere) solistische rollen.
Grand sujet: je danst nog steeds mee in het ensemble, maar je neemt ook, vaak met andere dansers, grotere rollen voor je rekening.
Tweede solist: je vertolkt bijna alleen (half) solistische rollen.
Eerste solist: je vertolkt dragende hoofdrollen.
Bij Het Nationale Ballet wordt ook wel eens afgeweken van de hiërarchie, zeker wanneer het repertoire uit modern werk bestaat. Soms danst een tweede solist een hoofdrol of staat een eerste solist in een groepsdans.
Voor alle voorstellingen wordt met twee of drie verschillende 'casts' geoefend, althans wat betreft de hoofdrollen. Twee of drie verschillende paren dansen de rollen van
Romeo en Julia bijvoorbeeld. Zo kan er altijd een team vervangen worden in geval van blessures en bovendien krijgen meer dansers de kans om eens een hoofdrol te dansen.
In tegenstelling tot een academisch balletgezelschap is een rangenstelsel bij een modern dansgezelschap niet of veel minder aan de orde. Alle dansers zijn daar in principe gelijk.
Niet elke danser kan alles dansen: de een is beter in abstracte dans, de ander kan beter gevoel uitdrukken,een volgende legt uitstekend humor in zijn of haar bewegingen. Veel moderne dansstukken vragen om een danser die ook kan acteren. Naast techniek zijn creativiteit, ritme, persoonlijkheid en uitstraling belangrijk.