Nieuws archief

Je bekijkt nu nieuwsberichten 1 - 10 van de 10

Documentaire Stap voor Stap door Sjaak (12-07-2007)
In 1980 maakte Marijke Jongbloed de documentaire 'Stap voor stap' over de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waarvoor ze verschillende leerlingen een jaar lang volgde. Omdat de opleiding dit seizoen 50 jaar bestaat zendt de NPS de documentaire nogmaals uit. Ook is hij online te bekijken op: http://cultura.nps.nl/page/
programmadetail/160677
Master Moves door Sjaak (26-03-2005)
Afgelopen weekend is deze voorstelling in premiére gegaan met daarin de wereldpremiére van een choreografie van Hans van Manen waarin o.a. Igoné de Jong schittert: Frank Bridge Variations

De lijn is al vaak getrokken: George Balanchine - Hans van Manen - William Forsythe. Hoewel ze alle drie hun eigen stijl hebben, zeggen Van Manen (1932) en Forsythe (1949) beiden sterk beïnvloed te zijn door Balanchine (1904-1983). Door zijn muzikaliteit, zijn visuele logica en de wijze waarop hij het klassieke ballet heeft ontdaan van alle overbodige franje.

In het programma Meesters van het Ballet brengt Het Nationale Ballet de drie grote vernieuwers van het twintigste-eeuwse ballet samen.

Voor data zie www.hetballet.nl Van harte aanbevolen!
Technische problemen door Mark (12-02-2005)
Door technische problemen functioneert Dans Maar! op dit moment niet helemaal correct. Excuses voor het ongemak!
Liefde en wraak in ‘Don Giovanni - het ballet’ door Sjaak (08-02-2005)
Vanaf 12 februari t/m 5 maart 2005 brengt Het Nationale Ballet in Het Muziektheater ‘Don Giovanni - het ballet’.

Don Giovanni, de opera geschreven door Wolfgang Amadeus Mozart, wordt wel de opera der opera’s genoemd. Dankzij Mozarts betoverende muziek brengt de vrouwenversierder bij uitstek Don Juan het theaterpubliek al eeuwen in vervoering.
Onder hen ook Krzysztof Pastor, huischoreograaf van Het Nationale Ballet, die, intens gefascineerd door het operapersonage, in seizoen 2004/2005 een groot, verhalend Don Giovanni-ballet maakt.

Veel van het drama wordt verteld door de muziek van Mozart. De menselijke stemmen zwijgen in Don Giovanni - het ballet.
De Nederlandse componist Rob Zuidam maakte een nieuwe compositie op basis van Mozarts meesterwerk, die als leidraad voor de choreografie dient.
Het toneelbeeld werd ontworpen door de Engelsman Steven Scott, die in Het Muziektheater al eerder opzien baarde met zijn decor voor Rosa van Louis Andriessen bij De Nederlandse Opera.
Mia Stensgaard, bekend van haar werk voor het Koninklijk Ballet van Denemarken, ontwierp de kostuums. Bij het opstellen van het libretto en het maken van de voorstelling werd Pastor bijgestaan door dramaturg Carel Alphenaar.

Muzikale begeleiding: Holland Symfonia o.l.v. chef-dirigent Roy Goodman

Voor meer info en reserveringen: www.hetballet.nl
Diaghilev in Groningen door Sjaak (30-01-2005)
Van 11 december 2004 tot 28 maart 2005 staat Groningen bol van Diaghilev en Les Ballets Russes. Op onze site vind je over deze befaamde Russische impesario en zijn gezelschap uiteraard alles, maar wil je meer weten over het festival in Groningen en een groot aantal balletten bekijken, oorspronkelijk uitgevoerd door Les Ballets Russes, klik dan hier. Veel plezier!
Dansmaar.nl en Dansmaar.org door Mark (26-01-2005)
Voortaan is Dans Maar! direct te bereiken via http://www.dansmaar.nl en http://www.dansmaar.org!
Russische sprookjes - in de ban van Diaghilev door Sjaak (05-12-2004)
Vijfenzeventig jaar geleden overleed de Rus Serge Diaghilev, een van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw. Impresario, initiator, inspirator en mecenas Diaghilev bracht choreografen, componisten en kunstenaars samen en wist, via hun werk, de dans revolutionair te beïnvloeden en opnieuw tot hoogwaardige kunstvorm te verheffen. Het Groninger Museum wijdt vanaf 11 december 2004 een tentoonstelling aan hem ('In dienst van Diaghilev') en organiseert eind januari een groot Diaghilev Festival, waaraan naast Het Nationale Ballet onder meer het Kirov Ballet, The Royal Ballet en het Koninklijk Concertgebouw meewerken. Kijk voor alle info en data op de site van Het Nationale Ballet!
in de Thinkquest prijzen! door Mark (03-12-2004)
Ons werk aan deze website Dans Maar! is 2 december jongstleden beloond door zowel de vakjury als de peerjury van Thinkquest door ons de hoofdprijs en de peerjuryprijs in de categorie Docent en Student toe te kennen. We willen de juryleden en alle andere mensen die dit hebben mogelijk gemaakt hartelijk bedanken!
Overlijden Luuk Utrecht door Sjaak (04-10-2004)
'Een mannelijke balletdanser is slechts een veredelde kruiwagen' Bovenstaande uitspraak is van Luuk Utrecht. Op vrijdag 1 oktober is hij in Amsterdam overleden. Utrecht was natuurlijk de schrijver van het standaardwerk over dans en ballet ‘Van hofballet tot postmoderne dans’(1988). Van 1961 tot 1966 danste hij bij Het Nationale Ballet en ontwikkelde zich daarna als kenner van (klassiek) ballet. Ook als docent aan de faculteit Theaterwetenschap van de Rijksuniversiteit Utrecht verwierf hij naam en faam. Vanaf 1968 was hij tevens werkzaam als balletcriticus voor diverse kranten waaronder de Volkskrant. Luuk Utrecht werd 64 jaar.
Het Nationale Ballet - openingsprogramma seizoen 2004-2005: Droom door Mark (06-09-2004)
Het Nationale Ballet beweegt zich tussen traditie en vernieuwing. Het combineert de hoogtepunten uit de internationale dansgeschiedenis met eigentijdse creaties waarin de grenzen van de danskunst worden onderzocht en verder opgerekt. Droom, het openingsprogramma van seizoen 2004/2005 toont deze verscheidenheid, maar laat ook zien hoe één thema – in dit geval: dromen – choreografen van verschillende generaties kan inspireren.

Meeste voorstellingen worden gegeven in Het Muziektheater, maar ook in Eindhoven en in Groningen.

Bezoek de website van Het Nationale Ballet voor data.