Petrarca

1304 - 1374

Francesco Petrarca werd in 1304 geboren in Arezzo als zoon van een notaris, die uit Florence verbannen werd.
Petrarca werd een Italiaanse dichter en prozaschrijver. Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Avignon en studeerde rechten in Montpellier en Bologna.
In 1326 keerde hij terug in Avignon en begon aan een studie van de klassieken.
Vanaf 1333 maakte hij reizen door Frankrijk, Vlaanderen en Duitsland, waar hij Laura ontmoette die zoín indruk op hem maakte, dat zij zijn muze werd. Vanaf 1353 leefde hij voorgoed in ItaliŽ.
In 1374 overleed hij in het plaatsje Arqua bij Padua. In dat plaatsje, dat tegenwoordig Arqua Petrarca heet, bevindt zich nog steeds zijn graftombe.
Petrarca vond zijn humanistische activiteiten altijd het belangrijkst, maar toch is hij beroemd geworden door zijn lyrische gedichten, die in volkstaal geschreven zijn. Het hoofdthema uit zijn gedichten is meestal zijn liefde voor Laura. Petrarca heeft een grote invloed gehad op de complete liefdespoŽzie in de renaissance. Hij heeft het begrip 'sonnet' ingevoerd.
Ook schreef hij veel allegorische herdersgedichten. Indrukwekkend is Petrarca's verzameling Latijnse prozabrieven.
Petrarca stelde de Romeinse cultuur hoger dan de Griekse, maar toch bevat zijn werk ook veel Griekse invloeden. Hij liet veel belangrijk werk uit de klassieke oudheid in het Italiaans vertalen.
De belangrijkste kunstvormen van het humanisme - de brief, de biografie, de dialoog, de rede en het epos - zijn allemaal te herkennen in het werk van Petrarca.
Petrarca was een prima voorbeeld van een ťcht renaissancemens.