Bourgondisch Hof

1400 - 1550

Het Bourgondische rijk was het rijk dat in de loop van de 15e eeuw tot bloei kwam in de Nederlanden en Frankrijk.
Het Bourgondisch hof was van alle hoven in West-Europa het meest luxueuze. De politieke propaganda werd op een bijna overdreven wijze tentoon gespreid en alle levensvormen waren doordrongen van een enorme verfijning.
Het etaleren van rijkdom was mogelijk door een uitzonderlijke concentratie van economische middelen en kapitaal, voornamelijk in internationale handelssteden zoals Brugge en grote centra van pre-industriŽle textielproductie zoals Gent. Hierdoor ontstond er een enorme concentratie van mogelijke geldschieters voor de kunsten, waardoor Vlaanderen een grote aantrekkingskracht uitoefende op kunstenaars van alle gewesten van de Bourgondische Nederlanden en ook erbuiten.
De artistieke kwaliteit werd bovendien aangezwengeld door het voorbeeld en de voortrekkersfunctie van een aantal uitzonderlijk getalenteerde kunstenaars, die beschouwd worden als enkele van de belangrijkste kunstenaars in de geschiedenis van West-Europese beeldende kunsten: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes en HiŽronymus Bosch.